Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten

Eiwitten: een zeer belangrijke voedingsstof die ons lichaam dagelijks nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Allen hebben we deze voedingsstof meer dan hard nodig om ons fit en vitaal te voelen. Mensen met een normale dagbesteding hoeven vrijwel nooit bezig te zijn met hun eiwitinname: via onze dagelijkse voeding krijgen we dit namelijk over het algemeen voldoende binnen. Sporters daarentegen letten wel degelijk op hoeveel ze van deze voedingsstof binnenkrijgen. Dat is ook zo gek nog niet wanneer je bedenkt dat eiwitten een belangrijke rol spelen in het herstellen van de spieren na training of krachtinspanning. We leggen je maar al te graag uit hoeveel een doorsnee persoon nodig heeft aan eiwitten per dag en in welke producten je deze voedingsstof vinden kunt. Ook voor sporters zetten we de gegevens op een rijtje zodat hierover geen onduidelijkheid meer zal bestaan.

Hoeveel eiwitten heb je nodig per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten, ook wel adh eiwitten genoemd, voor een doorsnee persoon zijn vastgesteld door het Voedingscentrum. Indien je geen intensief trainingsprogramma volgt of je veel bezighoudt met een andere vorm van sport of beweging, is volgens het Voedingscentrum 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag meer dan genoeg. Sport je dus intensief? Dan wordt aangeraden om wat extra in te nemen. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van de zwaarte van je training, maar intensieve sporters houden over het algemeen een hoeveelheid van 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aan. Niet alleen wanneer je intensief sport moet je echter meer eiwitten consumeren. Ook kinderen, vegetariƫrs, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen wel wat extra gebruiken. Ten slotte zijn er natuurlijk ook mensen die als het gevolg van een ziekte of aandoening standaard een eiwittekort hebben. In dit geval is het verstandig om in overleg te gaan met de huisarts. Die kan je immers het beste adviseren over eventuele maatregels die genomen moeten worden.

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan eiwitten?

Heb je het idee dat je dagelijks te weinig van deze voedingsstof binnenkrijgt? Dan wordt het hoog tijd je voedingspatroon onder de loep te nemen. Eet je wel voldoende etenswaren die rijk zijn aan eiwitten zodat je aan de adh eiwit komt? Etenswaren die vol zitten met deze voedingsstof zijn over het algemeen afkomstig van dieren. Dan bedoelen we dus vlees en vis, maar ook melk, eieren en kaas. Plantaardige eiwitten vind je echter ook in noten, peulvruchten, paddenstoelen en graanproducten. Mensen die intensief sporten, en dus meer eiwitten nodig hebben dan een gemiddeld persoon, vinden het soms lastig om genoeg van deze voedingsstof binnen te krijgen. Een simpele en handige oplossing hiervoor is het innemen van eiwitshakes. Op de markt zijn vele verschillende soorten poeders beschikbaar die je eenvoudig aanmaakt met water, zuivel of vruchtensap. Hierdoor krijg je snel een hele hoop extra eiwitten binnen. Dit is echter alleen nodig wanneer je bijvoorbeeld zeer intensief aan krachttraining doet of een duursport beoefent. Voor een normaal persoon met een normaal bewegingspatroon is deze extra inname niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *