De voeding dat we eten wordt verteerd en afgebroken in aminozuren. De aminozuren worden vervolgens door het lichaam gebruikt om de eiwitten in de cellen te vervangen. Eiwitten zijn een onderdeel van elke lichaamscel en orgaan in ons lichaam. De eiwitten in het lichaam worden voortdurend afgebroken en vernieuwd. De meeste mensen krijgen voldoende eiwitten binnen door de voeding. Iemand die gezond eet krijgt doorgaans altijd voldoende eiwitten binnen.

Wat zijn de soorten eiwitten?

Eiwitten bestaan uit aminozuren. De aminozuren zijn als het ware de bouwstenen van de eiwitten. Er zijn twintig verschillende soorten aminozuren. Deze kunnen samen allerlei soorten eiwitten maken. Bepaalde aminozuren kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden. Deze moeten vanuit de voeding komen en worden daarom essentiële aminozuren genoemd.

De eiwitten worden gelabeld aan de hand van hoeveel essentiële aminozuren ze bevatten. Een complete eiwitbron heeft alle essentiële aminozuren. Dit worden de eiwitbronnen van een hoge kwaliteit genoemd. Deze eiwitten zijn te vinden in vlees, gevogelte, vis, kaas, melk en eieren. Deze worden gezien als complete eiwitbronnen. Deze eiwitbronnen zijn de belangrijkste bronnen voor eiwitten in een gezond voedingsschema. Er zitten hiernaast ook veel eiwitten in zuivel zoals magere kwark en andere zuivelproducten.

Een incomplete eiwitbron heeft niet alle essentiële aminozuren. Sporters gebruiken vaak whey eiwit als supplement op de voeding. Op deze manier kan men makkelijk en snel eiwitten tot zich nemen. Dit doet men vaak met een shake.

BCAA’s

Er zijn 9 aminozuren die essentieel zijn voor het lichaam. 3 van deze 9 aminozuren spelen een belangrijke rol in het herstel en onderhoud van de spiercellen. Deze 3 aminozuren worden de BCAA’s genoemd, de Branched Chain Amino Acids of vertakte aminozuren in het Nederlands. Het gaat om leucine, isoleucine en valine. Tijdens de training gebruikt het lichaam de glycogeenvoorraden maar er worden ook aminozuren gebruikt voor energie. De aminozuren die het lichaam hiervoor gebruikt zijn de BCAA’s. Door BCAA’s te supplementeren wordt de spiermassa behouden en de eiwitsynthese gestimuleerd. Dit zorgt voor een anabole omgeving waarin spierafbraak vermindert en spiergroei gestimuleerd (Karlsson, 2004).