Het is niet altijd makkelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen door voedsel. Na een training heeft het lichaam bijvoorbeeld eiwitten nodig en het liefst zo snel mogelijk. Het is dan veel makkelijker om eiwitpoeder te kiezen dat het lichaam snel voorziet van de eiwitten dat het nodig heeft. Het eiwitpoeder supplement zorgt voor een makkelijke manier om het dieet aan te vullen met extra eiwitten. Weightgainer poeder is ook mogelijk. Deze bevat naast eiwitten ook koolhydraten en vetten. Mogelijk zitten er zelfs vitamines en mineralen in het poeder. Wat er precies inzit verschilt per product.

Bodybuilding

Een bodybuilder eet meerdere keren per dag, oplopend tot 10 keer per dag. De meeste bodybuilders eten rond de 6 keer per dag. Het bloedsuikergehalte blijft op een stabiel niveau als je vaker per dag eet. Bij elke maaltijd worden veel eiwitten gegeten. Bodybuilders hebben veel meer eiwitten nodig dan een gemiddeld persoon. Deze sporters hebben minimaal 2.2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Deze worden voornamelijk uit voeding gehaald maar ook uit eiwitpoeder dan als aanvulling wordt gebruikt. Er zijn verschillende eiwitpoeder supplementen te koop. Bodybuilders kiezen vaak voor wheypoeder maar er zijn veel meer variaties zoals bijvoorbeeld caseïne- en sojapoeder.

Eiwitpoeder soorten

Caseïne

Caseïne wordt gemaakt van de melk van koeien. Het wordt gezien als een langzame eiwit omdat caseïne langzaam word afgebroken en verteerd. Caseïne bevat veel glutamine, één van de twintig aminozuren. Glutamine staat erom bekend om de eiwitsynthese te stimuleren. Caseïne bevat ook veel lactose en natrium. Het is daardoor geen goede keuze voor mensen die lactose-intolerant zijn of mensen met een hoge bloeddruk.

Ei-eiwit

Het eiwit van een ei wordt gezien als één van de beste eiwitten uit voeding. De biologische waarde van het eiwit van een ei is heel hoog. Het eiwit uit een ei wordt als referentie gebruikt voor het bepalen van de waarde van andere eiwitten. Dat zegt voldoende.

Whey

Eiwitpoeders bestaan het meest uit whey poeder. Er zijn echter verschillende whey eiwitpoeders. Er is whey concentraat, isolaat en hydrolaat. Whey concentraat is het goedkoopst om te maken. Deze bevatten echter meer lactose dan whey isolaat. Whey isolaat bevat meer eiwitten doordat het verder gezuiverd is. Whey hydrolaat is het duurt. Deze whey poeder is nog verder gezuiverd zodat er zoveel eiwit in zit als mogelijk. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk en snel te verteren is.