Het eiwitdieet volgen

Het eiwitdieet is een dieet waarbij je je energie uit voedsel haalt dat een hoge kwaliteit eiwitten bevat. Bij een eiwitdieet is het belangrijk dat je meer eiwitten binnen krijgt dan koolhydraten en vetten. Ook al horen koolhydraten en vetten bij het dieet je moet toch meer eiwitten binnen krijgen.
Daarnaast gaat het niet om de hoeveelheid eiwitten die u binnen krijgt maar om de kwaliteit eiwitten die u binnen krijgt. Om te weten of ze van een goede kwaliteit zal je eerst moeten weten wat eiwitten nou precies zijn.

Eiwitten

Een van de belangrijkste voedingstoffen die ons lichaam nodig hebben zijn eiwitten. Wist je dat? Je cellen, spieren en je DNA voor het grootste deel bestaat uit eiwitten? Eiwitten zijn zeer complex opgebouwd, daarom zijn ze voor ons lichaam ideaal op te gebruiken als bouwstof. De verschillen tussen de eiwitten zijn in eiwitrijk voedsel zijn groot. Hoe beter de kwaliteit van het voedsel is, hoe beter je lichaam hier mee om gaat. En hoe beter de kwaliteit, hoe gezonder het eiwit voor je lichaam is.

Enkele voorbeelden van voedsel met hoge kwaliteit eiwitten zijn: vlees, vis, kip en ei.
Enkel voorbeelden van voedsel met lagere kwaliteit eiwitten zijn: bonen, rijst en maïs.
Hoge kwaliteit eiwitbronnen vullen beter dan lagere kwaliteit eiwitbronnen. Dat wil zeggen als u lagere kwaliteit eiwitbronnen eet dan heeft u na enkele minuten/ uren weer honger. En daardoor word je dikker en dikker. Als je hoge kwaliteit eiwitbronnen eet dan is de kans klein dat u binnen enkele minuten/ uren weer honger heeft.

Aminozuren

Er bestaan rond de 80 aminozuren, in ons mensen lichaam hebben wij slechts 20 aminozuren. De aminozuren die zich in ons lichaam bevinden zijn: Alanine, Arginine, Asparagine, Asparaginezuur, Cysteine, Fenylalanine, Glutamine, Glutaminezuur, Glycine, Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Proline, Serine, Threonine, Tryptofaan, Tyrosine en Valine. Belangrijk om te weten is dat hoe meer aminozuren een eiwit bevat, hoe hoger de kwaliteit van het eiwit is. Een eiwit kan je zien als een huis en de aminozuren als een baksteen. Je lichaam kan zelf een huis uit elkaar halen en een ander soort huis opbouwen.

Waarom werkt een eiwit?

Vetten, eiwitten en koolhydraten leveren energie. deze energie heb je nodig om te kunnen overleven. De manier waarop het voedsel in energie wordt omgezet verschilt per vet, eiwit en koolhydraat. Eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel langzaam stijgt. Koolhydraten zorgen er juist voor dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt. En dit is heel belangrijk bij het verbranden van lichaamsvet. Als je een eiwit dieet volgt dan zal het aantal calorieën dat je verbrandt voor een groot deel uit je lichaamsvet komen. Je hoeft hier niet dagelijks voor naar de sportschool, je verbrandt ook calorieën als je gewoon een dag op kantoor zit.

Conclusie

Eiwitdiëten zijn alleen goed voor je, als je er goed mee omgaat. Zo is het belangrijk dat je goed let, op de verhoudingen en dat je let op of het langzame of trage eiwitten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *