Supplementen voor, tijdens en na een workout

Supplementen die gebruikt worden voor, tijdens en na het sporten worden steeds meer verkocht. Het is een markt die nog steeds groeit. Er zijn supplementen voor bijna alles wat te maken heeft met sporten. Hier volgen tips om te bepalen welk product het beste bij je past.

Eiwitten

Duursporters maar ook krachtsporters hebben meer eiwitten nodig dan een gemiddeld persoon. De sporters hebben 1 tot 1.8 gram eiwit per dag nodig afhankelijk van de sport. Deze extra eiwitten kunnen het beste over de dag worden verdeeld. Als er niet voldoende eiwitten uit voeding komen dan kan er een eiwitsupplement worden gebruikt. Een voorbeeld hier van is whey-eiwit. Dit wordt vaak direct na het sporten gebruikt.

Branched-chain amino acids (BCAA’s)

Aminozuren komen uit eiwitten. De BCAA’s bevatten drie essentiële aminozuren. Dit zijn leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren zijn belangrijk voor het herstel van de spieren, verbeteren de motivatie en stimuleren de eiwitsynthese. BCAA’s zijn aanwezig in dierlijke eiwitproducten, zuivelproducten maar ook in whey-eiwit. BCAA’s zijn ook afzonderlijk als supplement te koop.

Koolhydraten

Voor de workout zijn koolhydraten nodig om de glycogeenvoorraden aan te vullen. Deze voorraden worden gebruikt tijdens de workout. De energie die nodig is voor de workout komt rechtstreeks uit de glycogeenvoorraden. Producten met een lage score op de glycemische index zijn het best voor de workout. Tijdens de workout kan gekozen worden voor een glucose supplement dat snel opgenomen wordt. Snelle koolhydraten kunnen ook na de workout genomen worden om de glycogeenvoorraden weer aan te vullen.

Cafeïne

Het is met onderzoeken aangetoond dat cafeïne voor een groter uithoudingsvermogen zorgt en betere prestaties. De spieren raken ook minder snel vermoeid doordat het opgebouwde lactaat verminderd wordt. Voor sporters wordt uitgegaan van 3 tot 6 gram cafeïne per kilo lichaamsgewicht. Cafeïne zit in koffie en thee maar het is ook al supplement in pilvorm verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *